
Questions on "Provost & Pritchard Engineering Report, Yosemite West Water Service Area, June 
8, 2020".   
Submitted by John Mock, member, Yosemite West District Advisory Committee, for Special 
Meeting of the Committee on July 9, 2020. 
 
SECTION 2.3, "Background of the NESC Campus development", page 2-4, paragraph 1, 
references "the ultimate campus build-out" on line 3 and "build-out capacity" on line 5.  
"Ultimate campus build-out" mentions the NPS fire station, but "build-out capacity" does not.  
 
The "Technical Memorandum" dated October 8, 2019, included in the Report as Appendix D, 
mentions the NPS fire station and shows, in Figure 1, plumbing fixture unit calculations for the 
NPS fire station. 
 
Question: Why didn't the Report maintain consistent use of terminology throughout?  If there 
are differences, they need to be clearly explained.  
 
SECTION 2.4.1 "DDW Letters to Mariposa County", key point 5 on page 2-5 of the Report refers 
to a Mariposa County agreement with a neighboring property owner for an emergency water 
connection to the YWWSA water storage tanks.  I have asked Mariposa County Public Works for 
a copy of the Agreement, but it could not be located and may never have existed.  
 
The 2012 Domestic Water Supply Permit for the Yosemite West Water System, condition 11, 
requires Mariposa County by January 15, 2013 to submit a plan and time schedule for providing 
at least one other source of supply. This same condition is reiterated as Special Provision 12 in 
the 2019 DWW Sanitary Survey (included as Appendix B of the Report). 
 
In a letter dated July 29, 2013 (see attached pdf file "Mariposa PWs to State Water Board Jul 29, 
2013 re second water source"), Mariposa County lists three potential options for a Yosemite 
West second water source and states that no work on these options can begin until a funding 
source is identified.  Neither a specific plan nor a timetable was actually submitted.  The 2019 
DWW Sanitary Survey, Section 2.3, "Adequacy of Supply", accurately states that Mariposa 
County listed three options, that no agreement was reached with an established source, and 
the County is now interested in a new well. 
 
Question:  Why didn't the Report present full and accurate information on this important 
history?   The statement that "The County previously mitigated this concern by establishing an 
agreement with a neighboring property owner" is untrue, as noted in the 2019 DWW Sanitary 
Survey and evidenced by the July 29, 2013 Mariposa County letter to DWW.  The condition 
imposed in the 2012 Domestic Water Supply Permit was not been mitigated; only "potential 
options" were identified and no action was taken. (This was done under a previous Public 
Works Director and should not be construed as a reflection on the current Director). 
 
SECTION 3.1.1. "Yosemite West Water System Historical Water Demands", shows average 
demand on annual, monthly and daily basis.  California Waterworks Standards, § 64554 "New 



and Existing Source Capacity" (a), requires use of maximum day demand rather than average 
day demand. 
 
Question:  Why didn't the Report consistently use maximum day demand, as required in § 
64554 (a) and as defined in § 64554 (b), rather than average day demand? 
 
SECTION 3.1.2. "National Environmental Science Center Campus", page 3-4, paragraph 2, 
referencing the "Technical Memorandum included in Appendix D", identifies an estimated 
water demand of 7,320 gpd, which is rounded up in paragraph 3 of this section of the Report to 
7,500 gpd. 
 
The "Technical Memorandum included in Appendix D, shows, in Figure 1, "calculated maximum 
day demand" of 5299 gpd.  This is not "maximum day demand" as defined in § 64554 (b), which 
requires multiplying by a peaking factor of 1.5.  Instead, it is a total of plumbing fixture uses 
that represents average day demand and not maximum day demand as defined in § 64554 (b). 
 
Question:  Why is maximum day demand not used consistently throughout the Report?     
 
SECTION 3.2.1.1 "Water Supply".  Table 3-2 "Yosemite West Water System" on page 3-5 of the 
Report has a typo for the column 2 header. It reads "Avenue Daily Demand".   
 
Question:  Why the typo mentioned above?  Why is “average daily well pump operation 
(hours)" not calculated using maximum day demand for August 2019, as per § 64554 (a) and 
(b)? 
 
Question:  Section 3.2.1.1., page 3-4, reports a 1984 "sustainable well capacity of 87 gpm" for 
YW Well no. 9.  This is 100% operation. According to personal communication from System 
Operator Darryl Neilson, a system is best operated not at 100% capacity, but rather at 80% 
capacity to ensure sustainable operation over time.  Why is practical operational advice not 
presented in the Report to present a practical, sustainable operational perspective?  
 
SECTION 3.2.1.2. "Additional Water Demand for NESC" underestimates maximum day demand 
for NESC, as noted above in comment to Section 3.1.2, and overestimates the operation of YW 
Well #9, as stated in comment to Section 3.2.1.1, and uses average daily demand, rather than 
maximum day demand, as stated in comment to Section 3.1.1. 
 
Question:  Why is consistent terminology and data in accordance with California Waterworks 
Standards § 64554 not used throughout?  Doing so would increase daily pumping time for YW 
full buildout plus NESC to more than 17 hours per day, i.e., more than 70% operation. 
 
SECTION 3.2.2.1. "Additional Water Storage Requirements for NESC Average Daily Demand", on 
page 3-8, uses average daily demand, rather than maximum day demand. This is also the case 
for Figures 3-4, 3-5, and 3-6. 
 



Question:  Why is consistent terminology and data, in accordance with California Waterworks 
Standards § 64554, i.e., maximum day demand, not used throughout the Report? Also, it is 
important to distinguish between water storage and water supply. Water stored in tanks, also 
termed "distribution reservoirs", is not the same as water from a source, termed "water 
supply".  As stated in the 2019 DWW Sanitary Survey, section 2.1, "the system's domestic water 
supply is groundwater from one active groundwater well."  Why are these basic essential points 
not clearly stated and why do they appear to be hidden behind usage of average day demand, 
which is not consistent with CA Waterworks Standards? 
 
SECTION 3.2.2.2.  "Potential interconnection of water storage tanks" on page 3-10, recognizes 
"numerous jurisdictional constraints between the federal government and a local county 
owned water system". 
 
Question:  These jurisdictional and legal constraints (for example, NEPA and CEQA), require 
further elaboration by qualified impartial experts.  Why does the Report not state clearly that 
this information is required before moving ahead with the proposed project? 
 
SECTION 4.1. "Findings". Finding #3.a references "average daily water demand" for the current 
YWWSA, the anticipated NESC campus and future build-out of Yosemite West.  
 
Question:  Why is the Report inconsistent with California Waterworks Standards § 64554, 
which requires use of maximum day demand for current, anticipated and future water 
demands?  YWWSA is not in compliance with its current Permit, YWWSA is not able to meet 
future demand, based on MDD as required by § 64554, NESC increases demand on the sole YW 
Well #9, and Mariposa County has received applications for water service from additional 
properties surrounding the current YWWSA in addition to the NESC application.  Why does 
Provost & Pritchard not address, or at a minimum, advise Mariposa County that the additional 
demands would likely increase YWWSA usage by more than the 20% threshold and exceed 
Source Capacity, as defined in §64551.40 and require an amended water permit as required by 
§64556 (a)(5)?  Why does the Report not take cognizance of the multiple applications for 
YWWSA water supply that are on file with Mariposa County DPWs and advise Mariposa County 
to conduct a Source Capacity Planning Study, as required by §64558 (a)(1)?    
 
SECTION 5 "Recommendations".  Recommendation 1.a notes that County Ordinances do not 
include a definition of an Equivalent Dwelling Unit. However, County Code chapter 13.28, 
"Yosemite West Maintenance District Flow Control", Regulation 13.28.010 1) states: "If at any 
time after reconstruction of the district sewer system the sewer capacity will not permit sewer 
hookups sufficient to allow full build-out of all lots to a minimum of one three-bedroom, two 
bath single family residence per lot, the district shall limit water usage of each lot to a level to 
allow for full build-out. The limitation of water usage shall be an adjustment to the volumetric 
flow allocation per equivalent dwelling unit (EDU) as calculated in the engineer’s report for 
assessment district no. 01-1 (Yosemite West Wastewater Facilities Project) County of Mariposa, 
State of California. The limitation shall be determined by the public works director based on a 
qualified engineer’s report." Paragraph 2. of said Regulations states, "The district shall have the 



authority to adjust water usage limitations from time to time as sewer capacity and/or water 
availability dictates. Water allocations shall not be transferable between lots." 
 
Question: The above-mentioned Engineer's Report for assessment district 01-1 determines that 
there are 385.56 EDU of Total Benefit in the YW assessment district with a WWTF capacity of 
96,390 gpd (subtracting 3,610 gpd of Infiltration & Inflow from the design capacity of 100,000 
gpd).  The current permitted daily operational flow of the YW WWTF is 60,000 gpd. Subtracting 
the same I & I figure of 3,610 gpd from the permitted flow = 56,390 gpd.  Divided by total EDUs 
(56,390 / 385.56) = 146.255 gpd per EDU in Yosemite West. Why not use EDU figures based on 
existing definitions and County Code in determining an EDU definition? 
 
APPENDIX D.  "Technical Memorandum, Domestic Water Demand Evaluation for Henness Ridge 
- National Environmental Science Center" dated October 8, 2019, Figure 1, has computational 
errors.  I have entered the values supplied in Figure 1 and found that the computations for 
several categories are incorrect.  (See attached Excel file "NESC estimates gpd per P&P").  The 
net result of these computational errors is an increase of 12 gpd total to 5311 gpd, which is an 
increase of 1.67 gpcpd.  This is daily demand, not "maximum day demand" as stated in Figure 1.  
To calculate MDD, the daily demand must be multiplied by 1.5, yielding an MDD of 7967 gpd, 
not 7500 as stated throughout the Report.  The gpcpd MDD is actually 21.77, not 20.1 as stated 
throughout the Report. 
 
This overall estimate depends on use of gray water (recycled water) from showers and sinks for 
the toilets and urinals in the Boys and Girls Bathhouses.   Title 22, CCR Section 60307, "Use of 
recycled water for other purposes", requires that use of recycled water for flushing toilets and 
urinals be disinfected tertiary recycled water.  Is tertiary treatment planned? If so, why is that 
important detail of code compliance and public health not mentioned? 
 
The estimate for the "Dining Hall Coffee Maker" of 1 gallon per day seems low.  One gallon 
equals 21, 6-ounce cups of coffee.  The staff (20 persons) alone would likely consume more 
than this in one day.  Some of the students may well drink coffee.  The estimate should be 
multiplied to present a more realistic figure.  
 
The estimate of drinking water bottle refilling (at the Bathroom station) for 224 students is 0.5 
gpd per student.  Appendix D, page 3 states "One of the primary assumptions is that the typical 
camp field education programs have the students off-campus every day."  Students will need to 
bring water with them for daily off-campus (i.e., outdoor) activities.  The estimate of 0.5 gpcpd 
seems low. For example, see <https://www.eatright.org/fitness/sports-and-
performance/hydrate-right/water-go-with-the-flow recommends higher rates for children older 
than 8 years old>.  
 
The Final EIS for the Yosemite Environmental Education Center (NPS January 2010), page 2-21, 
Utilities, states, "Irrigation would not be used except possibly in the short term to establish 
initial plantings."  No mention of potential initial irrigation uses of water (recycled or potable) is 
given. Why not? 



 
FINALLY, what if the NESC, should it come on-line with YW water supply, exceeds 7500 (or 
8000) gpd?  YW owners are well-aware that a system's usage can only be known after it 
operates at capacity.  Would NESC agree to limiting the maximum usage to a specific amount?  
Would NESC agree to comply with Mariposa County Code 13.28, " Yosemite West Maintenance 
District Flow Control" (referenced above under Section 5)? 
 
There are many questions that are both unanswered by the current Report and also raised by 
the current Report.  There are also computational errors in the current Report that bear directly 
on the estimates it makes.  In my opinion, both the questions and the errors must be addressed 
fully before the Report can be accepted.    
  
Attachments: 
1. "Mariposa PWs to State Water Board Jul 29, 2013 re second water source.pdf" 
2. "NESC gpd estimates per P&P.xlsx" 
 
 
 
 
 


